Live Chat Software by Ariaphone |
اخبار
فروردین ۰۵ |
عربستان و امارات در اسپیساکس سرمایهگذاری میکنند
ارسال شده توسط روشن ۰۵ فروردین ۱۴۰۲ ۰۱:۳۰ قبل از ظهر
|
نشریه اینفورمیشن به نقل از چند منبع آگاه از مشارکت یکی از بخشهای صندوق سرمایهگذاری عربستان سعودی و شرکتی اماراتی در طرح سرمایهگذاری چند میلیارد دلاری در اسپیساکس خبر داد.
در گزارش اینفورمیشن آمده است پیشبینی میشود این سرمایهگذاری ارزش شرکت ایلان ماسک را به ۱۴۰ میلیارد دلار برساند.
بر اساس اعلام شرکت سرمایهگذاری اسپیس کپیتال، اسپیس اکس در سال ۲۰۲۲، حدود ۲ میلیارد دلار و در سال ۲۰۲۰، حدود ۲.۶ میلیارد دلار سرمایه جذب کرده است.
بنا بر گزارش اینفورمیشن، در این طرح سرمایهگذاری در اسپیساکس، شرکت سهامی آب و برق عربستان سعودی، که بخشی از صندوق دارایی ملی عربستان سعودی است، و شرکت آلفاظبی امارات متحده عربی مشارکت دارند.
اسپیساکس، صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی و آلفاظبی هنوز در این زمینه اظهارنظر نکردهاند.
ادامه مطلب » | |
فروردین ۰۴ |
سیارکی عظیم این هفته به کره زمین نزدیک میشود
ارسال شده توسط روشن ۰۴ فروردین ۱۴۰۲ ۱۲:۰۳ بعد از ظهر
|
یک سیارک عظیم در هفته جاری بهقدری به کره زمین نزدیک میشود که از ماه هم نزدیکتر خواهد بود. اداره هوا و فضای ملی آمریکا موسوم به «ناسا» ضمن اعلام این خبر گفت این اتفاق حدود هر ۱۰ سال یکبار میافتد.
به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، این سیارک تازه کشفشده «۲۰۲۳ دی زی ۲» نام دارد و با سرعت بیش از ۲۷ هزار کیلومتر در ساعت حرکت میکند. به گفته ناسا، اندازه آن بین ۴۰ تا ۹۰ متر است.
اخترشناسان رصدخانه «روکه ده لوس موچاچوس» در جزیره لا پالما که جزو جزایر قناری اسپانیا است سیارک را در روز ۲۷ فوریه سال جاری کشف کردند. «مرکز مطالعات اشیای نزدیک زمین» در ناسا میگوید این سیارک با فاصله حدود ۱۷۵ هزار کیلومتر از کنار زمین رد میشود. این در حالی است که ماه حدود ۳۸۰ هزار کیلومتر با زمین فاصله دارد.
تیم «دیدهبان سیارک» ناسا در توییتر نوشت: «یک سیارک تازه کشفشده به نام (۲۰۲۳ دیزی ۲) روز شنبه با فاصله بیش از ۱۶۰ هزار کیلومتر از کنار زمین رد میشود. گذر نزدیک سیارکها از کنار زمین مرتبا صورت میگیرد، اما گذر سیارکی با این اندازه (۴۰ تا ۹۰ متر) تنها حدود هر ۱۰ سال یکبار اتفاق میافتد و این فرصتی یگانه برای علم محسوب میشود.»
افراد علاقهمند به رصد این سیارک میتوانند با استفاده از تلسکوپ برای این کار تلاش کنند، گرچه احتمال دیدن آن با دوربین دوچشمی و حتی با چشم غیرمسلح هم هست. سیارک روز شنبه در نزدیکترین فاصله به زمین خواهد بود، اما از چند روز قبل هم دیده میشد و بهترین زمان برای دیدن آن جمعهشب است.
درک اسمیل، اخترشناس و مدیر برنامههای اداره فضای بریتانیا، به روزنامه «مترو» گفت که این سیارک در حال حاضر تنها با تلسکوپهای بزرگ قابلرویت است، اما وقتی به زمین نزدیک شود دیدن آن با دوربینهای دوچشمی هم ممکن است. اسمیل گفت از حدود پنجشنبهشب میتوان برای دیدن این سیارک تلاش کرد و افزود: «اگر بتوانید از نورهای روشن خیابان، ماشین و ساختمان دور شوید و به چشمتان زمان دهید که به تاریکی عادت کند، اقبال بسیار بهتری برای دیدن آن خواهید داشت.»
ادامه مطلب » | |
فروردین ۰۳ |
کشف یکی از اجزای سازنده حیات در ۳۰۰ میلیون کیلومتری زمین
ارسال شده توسط روشن ۰۳ فروردین ۱۴۰۲ ۰۵:۴۴ بعد از ظهر
|
کشف ترکیبهای شیمیایی اوراسیل در نمونههای یک سیارک نزدیک به زمین دانشمندان را شگفتزده کرده است. به گزارش اینسایدر پیپر، در تنها ۱۰ میلیگرم از نمونههای سیارک ریوگو در فاصله ۳۰۰ میلیون کیلومتری زمین، اوراسیل که یکی از اجزای تشکیلدهنده ساختار آرانای به شمار میرود، پیدا شده است.
به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، اوراسیل یک باز نوکلئوتیدی و از مشتقات پیریمیدین است که در ساختار آرانای دیده میشود و از این رو، کشف آن در یک سیارک میتواند سرنخهایی از منشا حیات را در اختیار دانشمندان بگذارد.
این کشف که خبر آن در قالب یک مقاله روز سهشنبه منتشر شد، به سود نظریههای پیشینی است که بر اساس آنها، سیارکهایی که به زمین برخورد کردهاند، بذر اولیه حیات را به سیاره ما آوردهاند.
این یکی از جدیدترین پژوهشها روی ۵.۴ گرم از نمونههای بهدستآمده از سنگ و غبار سیارک ریوگو است که کاوشگر هایابوسا-۲ اواخر سال ۲۰۲۰ به زمین آورد.
این کاوشگر که سال ۲۰۱۴ به فضا پرتاب شده بود، موفق شد نمونههایی از این سیارک را در کپسولی که به همین منظور طراحی شده بود، گرد آورد و برای بررسی و مطالعه بیشتر در اختیار دانشمندان قرار دهد.
این محموله ارزشمند پس از رسیدن به زمین در اختیار تیمهای تحقیقاتی متعددی قرار گرفت و برخی از آنها به این نتیجه رسیدند که اجزای اصلی سازنده حیات ممکن است نه روی زمین، بلکه اساسا در فضا شکل گرفته باشند. این موضوع همچنین از این جهت حائز اهمیت است که دانشمندان با بررسی نمونههای گردآوریشده ریوگو برای نخستین بار در یک سیارک نزدیک به زمین، شواهدی از وجود آب پیدا کردند.
مقاله جدید که روز سهشنبه در مجله نیچر کامینیوکیشنز منتشر شد، علاوه بر اینها، از کشفی جدید رونمایی میکند: بازهای نوکلئوتیدی آرانای.
در حالی که دیانای، مارپیچ دوگانه مشهور، به عنوان طرح ژنتیکی عمل میکند، آرانای تکرشتهای یک پیامرسان بسیار مهم است که دستورالعملهای موجود در دیانای را اجرایی میکند.
آرانای نیز نظیر دیانای از اجزا و آجرهایی ساخته شده است: آدنین، گوانین، سیتوزین و اوراسیل
دانشمندان پیش از این برخی یا تمامی این اجزای سازنده سیارکهای مختلف را که به شکل شهابسنگ به زمین برخورد کرده بودند، کشف کردهاند. هرچند هنوز نمیتوان با اطمینان گفت که آیا این ترکیبهای شیمیایی از فضایی بیرونی میآیند یا همزمان با فرود بر زمین، به این ترکیبها آغشته شدهاند.
یاسوهیرو اوبا، استادیار دانشگاه هوکایدو ژاپن و یکی از نویسندگان این مقاله، میگوید، از آنجایی که هر شهابسنگی که به سطح زمین برخورد میکند، جایی است که میکروارگانیسمها نیز در آن حضور دارند، اطمینان از اینکه چنین ساختارهای مهم بیولوژیکی از خود شهابسنگها ناشی میشوند، دشوار است.
به گفته او، آزمایشهای انجامشده روی نمونههای ریوگو چند مرحلهای بودند که با قراردادن آنها در آب داغ آغاز شد؛ چیزی شبیه به دم کردن چای یا قهوه. سپس برای استخراج یکسری از مولکولها از اسید استفاده شد. این مولکولها با ابزارهایی بسیار حساس تجزیه و تحلیل شدند و قادر بودند مقدار کم اوراسیل موجود را هم تشخیص دهند.
این کشف شواهدی قوی از وجود یکی از ترکیبهای آرانای به دست میدهد و نشاندهنده آن است که این ترکیبات حتی پیش از پدیدار شدن حیات روی زمین نیز وجود داشتهاند.
به گفته دانشمندان، این بخش از اجزای تشکیلدهنده آرانای در تکامل دوران پیشازیستی نقش بازی میکند و احتمالا در پدیدار شدن نخستین نشانههای حیات سهم دارد.
اگرچه سایر اجزای تشکیلدهنده آرانای در این نمونههای گردآوریشده پیدا نشدند، دانشمندان بر این باورند که ممکن است سایر ترکیبات در مقدار بسیار پایینی وجود داشته باشند که با روشی که برای پیدا کردن اوراسیل به کار گرفته شد، قابل شناسایی نیستند.
دانشمندان امیدوارند بررسی نمونههای دیگر که در سالهای آتی به دست میآید، از جمله نمونههای سیارک بنو که کاوشگر اوسیریس-رکس آنها را به زمین خواهد آورد، اطلاعات جدیدی را در اختیارشان بگذارد.
برنامه فضایی در قالب پروژه «اکس-پلوریشن» که قرار است سال آینده به قمر فوبوس مریخ انجام شود و حوالی ۲۰۲۹ به زمین بازگردد، هم سرنخهای جدیدی درباره منشا اجزای سازنده حیات در اختیار دانشمندان قرار خواهد داد.
ادامه مطلب » | |
فروردین ۰۲ |
سیاره زهره از نظر ژئولوژیک فعال است
ارسال شده توسط روشن ۰۲ فروردین ۱۴۰۲ ۰۱:۵۳ قبل از ظهر
|
این یافتهها میتوانند در نهایت به پاسخ دادن به پرسش دیرینه در مورد آنچه در سیاره خواهر ما میگذرد، کمک کند.
به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، زهره مدتها است که موضوع حدس و گمانهزنی دانشمندان بوده است؛ حتی برخی از آنان بر این باورند که این سیاره ممکن است میزبان حیات بیگانه باشد. این سیاره همچنین به دلیل شباهتش به زمین از جنبههای مختلف مانند اندازه و جرم، جذاب و مسحورکننده است.
اما دانشمندان هرگز به طور قطعی نمیدانستند که آیا این سیاره زیر سطح خود فعالیت ژئولوژیک دارد یا نه. تفاوت این سیاره با زمین در این است که این سیاره صفحات تکتونیکی را که در سیاره ما خاستگاه فعالیتهای آتشفشانی است، ندارد.
اینک دانشمندان در پی یافتن آنچه به نظر میرسد بقایای فورانها و جریانهای گدازهای باشد، بر این باورند شواهدی پیدا کردهاند که نشان میدهد این سیاره بهرغم آنچه گفته شد، فعالیت آتشفشانی دارد.
دانشمندان در سال ۱۹۹۱ یک شکاف آتشفشانی به مساحت یک مایلمربع (حدود ۲.۶ کیلومترمربع) را مشاهده کردند که به نظر میرسید شکل آن عوض شده و طی هشت ماه رشد کرده است. آنچه یک سازند دایرهای یک مایلمربعی بود، هشت ماه بعد به شکل نامنظمی تبدیل شد که ۵۰ درصد بزرگتر بود.
پژوهشگران تصور میکنند محتملترین توضیح این است که گدازه از یک شکاف آتشفشانی که بخشی از منظومه آتشفشانی بزرگتر کوههای مات (Maat) است، خارج شده است. به گمان محققان، این جریانها طی هشت ماه، دریاچهای را بین دو ساختار تشکیل دادهاند. اگرچه مشخص نیست که آیا مایع بوده یا سرد شده و به جامد تبدیل شده است یا نه.
رابرت هریک، استاد پژوهشی در موسسه ژئوفیزیک فیربنکس دانشگاه آلاسکا، گفت: «اکنون میتوانیم بگوییم که زهره در حال حاضر از نظر آتشفشانی فعال است. به این معنا که سالانه دستکم چند فوران وجود دارد. ما میتوانیم انتظار داشته باشیم که ماموریتهای آتی زهره جریانهای آتشفشانی جدیدی را مشاهده کنند که از زمان پایان ماموریت ماژلان در سه دهه پیش رخ دادهاند و اصولا باید در حالی که دو ماموریت مداری آینده در حال جمعآوری تصاویرند، وقوع برخی فعالیتهای آتشفشانی را شاهد باشیم.
اکتشافهای جدید در تصاویر راداری که فضاپیمای ماژلان بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۲ از این سیاره گرفت، پیدا شد. اگرچه این تصاویر قدیمی بودند، جستوجو میان آنها و یافتن موفقیتآمیز تغییرات در ویژگیهایی که نشاندهنده فعالیت زیر سطح بودند، برای دانشمندان تا زمان حاضر زمان برد.
مقالهای که این یافتهها را شرح میدهد، «تغییرات سطحی مشاهدهشده در آتشفشان زهره طی ماموریت ماژلان»، در مجله «ساینس» منتشر شده است.
ادامه مطلب » | |
فروردین ۰۱ |
ناسا برای از بین بردن ایستگاه فضایی بینالمللی یدککش فضایی میسازد
ارسال شده توسط روشن ۰۱ فروردین ۱۴۰۲ ۱۱:۲۷ قبل از ظهر
|
مقامهای ناسا آشکار کردهاند که برنامه این سازمان استفاده از حدود ۱۸۰ میلیون دلار از بودجه سال ۲۰۲۴ برای «شروع ساخت» یک «یدککش فضایی» به منظور خارج کردن ایستگاه فضایی بینالمللی از مدار و نابودی آن تا سال ۲۰۳۰ است.
به گزارش ایتنا از ایندیپندنت، سازمان فضایی آمریکا پیش از این اعلام کرده بود که امیدوار است تا سال ۲۰۳۰ ایستگاه فضایی بینالمللی را بازنشسته کند.
از رده خارج کردن این آزمایشگاه در مدار با سقوط مهیج آن در میان اقیانوس آرامــ مکانی به نام نقطه نموــ که به عنوان «قبرستان فضاپیماها» نیز شناخته میشود، به پایان خود میرسد.
مقامهای ناسا روز دوشنبه در نشستی مطبوعاتی فاش کردند که ناسا برای سال ۲۰۲۴ بودجه ۲۷.۲ میلیارد دلاری درخواست کرده که تقریبا دو میلیارد دلار بیشتر از سال جاری است و این سازمان به دنبال استفاده از حدود ۱۸۰ میلیون دلار از این مبلغ برای از رده خارج کردن ایستگاه فضایی بینالمللی است.
نشانههای این طرح مقدماتی در بودجه درخواستی ناسا برای سال آینده که نخستین بار کاخ سفید آن را منتشر شد، ظاهر شد.
گزارش کاخ سفید اشاره کرده که طرح ناسا «شامل بودجه اولیه برای یک یدککش فضایی است که اتکا به روسیه را کاهش میدهد و به آماده شدن برای عصر جدیدی از ایستگاههای فضایی تجاری ساخت ایالات متحده کمک میکند».
این بودجه همچنین ۳۹ میلیون دلار به منظور شناخت بهتر زبالههای فضایی دوروبر مدار ایستگاه فضایی و کاوش در شیوههایی برای اطمینان از دسترسی ایمن به فضا فراهم میکند.
طرح فعلی استفاده از «پروگرس»، فضاپیمای موجود روسیه، به منظور ساخت یک یدککش فضایی استــ فضاپیمایی که به عنوان یک فضاپیمای باری قابلجایگزین که حفظ یا نگهداری آن چندان مهم نیست برای تدارکات ایستگاه فضایی بینالمللی استفاده میشود.
به گزارش اسپیسداتکام، کتی لودرز، مدیر بخش پروازهای فضایی سرنشیندار ناسا، گفت: «ما به همکاری با همتایان روسی خود در مورد چگونگی خروج ایمن از مدار به کمک فضاپیمای پروگرس ادامه میدهیم.»
بنا بر گزارشها، ایالات متحده میخواهد «قابلیتهای از مدار خارج کردن» مختص به خود را بنا کند تا برنامههای از کار انداختن چیزهای غیرضروری را داشته باشد.
این در حالی است که روابط دیپلماتیک میان ایالات متحده و روسیه پس از حمله مسکو به اوکراین بدتر شده است.
روسکوسموس، سازمان فضایی روسیه، پیش از این اعلام کرده بود که پس از سال ۲۰۲۴ از ایستگاه فضایی بینالمللی خارج خواهد شد و اضافه کرده بود که قصد دارد ایستگاه فضایی خود را بسازد.
یوری باریسوف، مدیر روسکوسموس، سال گذشته گفت: «تصمیم برای ترک ایستگاه برای پس از سال ۲۰۲۴ گرفته شده است.»
افزون بر این، هم کپسول سرنشیندار سایوز روسیه در ایستگاه فضایی بینالمللی و هم فضاپیمای آن، پروگرس، در گذشته دچار مشکل نشتی شدهاند.
بر اساس گزارشها، لودرز روز دوشنبه گفت که دور ریختن چیزهای غیرضروری هم برای ناسا و هم برای شرکای آن «بسیار مهم» است.
ادامه مطلب » | |